BALTHAZAR – FEVER

De uit Gent en Kortrijk afkomstige bandleden van de indierockformatie ‘Balthazar’ begonnen samen muziek te maken aan het einde van 2004. Anno 2019 bestaat de groep uit Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Simon Casier, Michiel Balcaen en Tijs Delbeke. In de loop der jaren veranderde de bezetting van de groep een paar keer met Jinte Deprez en Maarten Devoldere als enige overblijvers van de oorspronkelijke formatie.

Vier jaar na de release van hun derde album “Thin Walls” in 2015 verschijnt er met “Fever” eindelijk een nieuwe plaat van ‘Balthazar’. Daarvoor waren er ook al twee eerdere platen van de groep met debuutalbum “Applause” in 2010 en “Rats” in 2012. In de voorbije drie jaar waren enkele bandleden overgegaan tot het uitwerken van soloprojecten. Zo vormde Maarten Devoldere de groep ‘Warhaus’, Jinte Deprez legde zich toe op zijn formatie ‘J. Bernardt’ en bassist Simon Casier bracht een plaat uit met zijn project ‘Zimmerman’.

Gelukkig maar voor de muziekliefhebbers werden de koppen opnieuw bij elkaar gestoken voor een vierde album van ‘Balthazar’ dat “Fever” als titel kreeg en waarvan de gelijknamige single (zie video) vooruit werd gestuurd als ‘appetizer’. Intussen is er met de song “Entertainment” ook al een tweede single uit dit album getrokken en wordt met het nummer “I’m Never Gonna Let You Down Again” een derde keer gemikt op een hoge notering in de hitlijsten.

Volgens onze bescheiden mening staan er trouwens zeker nog enkele potentiële hitsongs op dit sterke album. We denken dan voornamelijk aan het zeer dansbare “Changes”, het door synthesizer-elektronica gedomineerde “Whatchu Doin’”, de dromerige ballad “Phone Number” en de op een catchy en groovy beat drijvende nummers “Grapefruit” en “Wrong Vibration”.

Muzikaal steken de songs op “Fever” erg knap in elkaar, met telkens weer intensieve aandacht voor een aanstekelijke melodie die er op mikt om allerlei ‘oorwurmen’ te creëren. De groep bevestigt met deze cd dat ze nog lang niet zijn uitgezongen en dat er in de volgende jaren zeker nog ruimte moet zijn voor werk van ‘Balthazar’ naast de eveneens gesmaakte soloprojecten van hun groepsleden.

(valsam)

 

30 mei 2019: Dauwpop Terrein, Haarle, NL
30 juni 2019: Rock Werchter, Rotselaar, BE
8 juli 2019: Down The Rabbit Hole, Ewijk, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings

video